Järkän joulukuusi

Joulukuusi on peräisin 1500 luvun Saksasta. Suomeen joulukuusi saapui ensin 1800 luvun säätyläiskoteihin, sitten talonpoikaisiin  tupiin 1880 lukujen tienoilla. Joulukuusi yleistyi Suomessa 1900 luvun alkupuolella.

Olen nähnyt monenlaisia kuusia ja kuusen hoitajia Järjestötalolla, kun tulin talon toimintaan 40 vuotta sitten. Kuusen hankinta oli joka vuosi työn takana, koska talolla ei olut omaa metsää. Pois lukien aika n. 10 vuotta jolloin  saimme kuusen Hurmeen Pentiltä vaivattomasti. Kuusta ei voinut ostaa torimyyjiltä, kun niillä ei ollut myynnissä 3-4 metrin pituisia kuusia. 5.5 metriä korkeassa juhlasalissa  kahden metrin joulukuusi oli pilkan tekoa juhlalle.  Onneksi löytyi aina tuttuja metsän omistajia, joilta saimme sopivan kuusen pienestä maksusta tai joskus lahjoituksena.

Kuusi piti usein olla jo marraskuun alussa viimeistään kuun puolivälissä, koska yritysten pikkujoulut alkoivat tähän aikaan. Kuusta pidettiin vuoden loppuun jopa loppiaiseen saakka. Kuusesta näkyi kuinka eri talonmiehet osasivat/halusivat kuusta hoitaa. Huonoimmillaan kuusi oli kuivunut, niin ettei ollut vihreätä neulasta ollenkaan. Parhaimmillaan se alkoi kasvattamaan oksiin uusia versoja. Siihen väliin sopii monen tasoista neulasen pudottajaa. Kaiken kaikkiaan kuusen vihreänä pysyminen kahden kuukauden ajan on kyllä taitolaji, siinä  ei moni onnistu, sen olen vuosien varrella huomannut.

Elävän kuusen hoitamisen ilot ja surut loppuivat vuonna 2006, kun hankittiin Kiinalaisten tekemä tekokuusi, joka palvelee edelleen. Ainakin talon hallituksen mielestä tämä oli hyvä hankinta.

Lauri Muistola

Scroll to Top