Kun Irwin kävi Järkällä

Irwin  Goodman  oikealta nimeltään Antti, Yrjö  Hammarberg.  (14.09.1943 – 14.01.1991)

Tämän tarinan olen kuullut aikalaisilta, minä en ole ollut silloin mukana talon toiminnassa, kun tämä on tapahtunut.

Entinen talonmies nyt jo vainaja Pentti  Mustakangas kertoi joskus eläessään minulle tämän tapauksen. Hänen toimeensa kuului orkesterin tilaukset Järkän tansseihin.

Irwin oli tilattu ja ilmoitettu tanssimainoksissa, että hän esiintyy Järkällä klo.22.00. Irwin soittaa Mustakankaalle, että hän tulee klo 20 laulamaan, koska hänellä on kiire seuraavaan paikkaan. Hänelle kerrotaan et voi tulla aikaisemmin, koska yleisölle on ilmoitettu sovittu aika. Johon Irwin inttää, että kyllä hän tulee aikaisemmin. Viimein Mustakangas sanoo, että tule vaan, mutta sitten et esiintymispalkkiota saa.
Tämän keskustelun jälkeen Irwin tuli, kuitenkin aikaisemmin sovittuun aikaan.  Vuosi koska Irwin kävi Järkällä  oli 1967.

Tämän muisti silloin narikassa ollut Matti Kärkkäinen. Matti on ollut mukana vuosikymmenet talon toiminnassa ja on edelleen. Hän muisti, että lippuja myytiin 660 kappaletta sinä iltana. Kun ovesta ei enää päästetty, innokkaimmat yrittivät tulla avonaisista ikkunoista.
Paloviranomaisten sallima määrä on 400 henkilöä. Voi hyvin kuvitella, että talossa on ollut tungosta. Tämä oli ja on suurin määrä myytyjä lippuja yhdessä tanssi-illassa Järkän historiassa.

Irwin oli tehnyt ensi levytyksen kaksi vuotta aikaisemmin ja oli kovassa nousumaineessa, joten 60- luvun tanssihuumassa riitti esiintymispaikkoja Suomessa.

Esimerkiksi tämä hitti oli silloin kansan suosiossa: ”Kaikki alkoi siitä, kun mä lopputilin sain, sitten juhlan kunniaksi täyden lastin hain, eikä siinä turhaan liioin kainosteltu lain, pullo kiersi ringissä ja irvisteltiin vain: ei tippa tapa ja ämpäriin ei huku, kun on alkuun päästy, niin antaa mennä vaan,  ei tippa tapa jne”.

 

Lauri Muistola

Vieritä ylös