Muistelmia Järkältä

Satoja artisteja on  vieraillut näiden 54 vuoden aikana Järkän  tansseissa tähän päivään mennessä. -80 luvulla vierailijoista tunnetuin oli  Vera  Telenius. Hän tuli tunnetuksi kappaleella Miljoonaruusua, johon hän teki suomenkieliset sanat. Levyä myytiin lyhyessä ajassa  timanttilevyrajan yli 70000 kpl. Levy ilmestyi 1984. Telenius julkaisi ensimmäisen levynsä yli 60 vuotiaana. Niinpä häntä kutsuttiinkin ”senioritähdeksi” ja ”Mansen isoäidiksi”. Vera asui Tampereella.

Vera palkattiin Järkälle tanssien vetonaulaksi v.1985 tammikuussa. Sovittu esiintymisaika oli klo 22.00. Vera ja säestävä haitaristi/ autonkuljettaja Rexi Innanen olivat ajoissa paikalla. Vera oli jo silloin näkövammainen, niinpä minä ja Jaakko talutimme hänet näyttämölle. Vera kysyi heti onko täällä olutta, tuokaa hänelle pullo. Kerroimme , että keskiolutta myydään ravintolassa, mutta ohjeiden mukaan sitä ei saa tuoda ravintolan ulkopuolelle. Vera sanoi, kuulkaas pojat, jollette hanki hänelle olutpulloa, minä en laula mitään.  Jaakko lähti hakemaan pulloa ja saikin ylipuhuttua ravintolan naiset tuoden pullon tullessaan sekä juomalasin. Vera sanoi ei tämä mitään lasia tarvitse ja hän juoda litkutteli koko pullollisen.

Sitten hän lauloi haitaristin säestyksellä Miljoonaruusua ja toisena kappaleena Tanssi loppuun rakkauden. Tämän jälkeen minulla oli kunnia ojentaa Veralle kukkakimppu, jossa oli 73 neilikkaa. Vera oli silloin 73 vuoden ikäinen. Tämän jälkeen talutimme Veran Mersun takapenkille, jossa huomasimme penkillä pullon kovempaa juomaa. Pakkasta oli yli kaksikymmentä astetta, lämmikettä tarvittiin. Haitaristi kertoi heillä olevan vielä keikka Haminassa sinä iltana. Kyllä sääliksi kävi vanhaa naista, kun retuutetaan yöllä pitkin Suomea. Mutta bisnes ei kysy ikää eikä aikaa, kun siihen on mahdollisuus.

Kirjoitti  Lauri  Muistola.

Scroll to Top